petak, 28. listopada 2016.

Trenutne konjunkcije na nebu: Saturn i Venera te Sunce i Merkur

Trenutno su Saturn i Venera u konjunkciji i tako ostaju do 6.11. Evo kako možemo shvatiti njihov spoj ili konjunkciju:

Saturn ili Šani je sin Surye ili Sunca. No, Saturn je odmetnuti sin koji je odlučio predstavljati sve ono što se suprotno Suncu. Zbog toga je Saturn sebe svrstao na stranu koja je suprotna od autoriteta, tradicije, moralnih dogmi, nametnutih pravila i zakona, institucionaliziranosti, slijepog slijeđenja, štovanja pogrešnih vođa i gurua i slično. Saturn je ustvari onaj dio materijalne prirode koji razotkriva greške autoriteta i tradicije, on služi kao kontrolni faktor koji ukazuje na nedostatke i traži ispravljanje. To može samo odmetnik od pravila ili pobunjenik koji je izvan svih pravila. S druge strane Saturn je ipak tradicionalista koji teži održanju pravednosti reda i zakona. No, ne može se pomiriti sa nepravdom koju ponekad moćnici svijeta mogu pokazati (danas je to vrlo čest slučaj). Saturn nas "spušta na zemlju" i vraća izvornim vrijednostima. Sve planete na taj način treba promatrati kao personifikacije nas samih ili osobina u nama samima, dijelovima osobnosti.
Zašto su Saturn i Venera, iako su zloćudnik i dobroćudnik, prijatelji?
Sve u prirodi ima svoju svrhu. Konačna namjena svega što postoji je uzdignuti svjesnost ljudskog bića na nivo apsolutne istine, a to je čisti duhovni nivo na kojem duša egzistira u svom izvornom duhovnom identitetu. Svrha materijalnog svijeta i svega što je u njemu je jedna i jedina: da se duše vrate u "duhovni svijet", odnosno na izvorni nivo svog postojanja. Na taj način treba promatrati i ulogu graha, odnosno planeta. Svaka od graha ima taj cilj i svaka to radi na svoj način.
Prijateljstvo Saturna i Venere iz te perspektive dobiva smisao. Ako Venera u svojem najčišćem i najuzvišenijem obliku predstavlja čistu duhovnu ljubav, a Saturn odvojenost od lažnih materijalnih zadovoljstava u ovom svijetu onda ovaj par može jako lijepo surađivati na putu otkrivanja duhovne istine.

Konjunkcija ili povezanost Saturna i Venere je poznata kombinacija odvojenosti od materijalnog uživanja. Venera predstavlja želju, a Saturn kočnicu ili blokadu. Ako se ovakva kombinacija nalazi u natalnoj karti onda možemo reći da osoba jako dobro kontrolira svoje želje i poriv za uživanjem. U duhovnom kontekstu je to vrlo povoljna kombinacija, ali ako imamo materijalnu perspektivu možemo biti žalosni jer osoba ima uskraćeni pristup materijalnom zadovoljstvu. Zapravo Saturn i Venera u kombinaciji pročišćavaju želje u tolikoj mjeri da ostane samo suha istina, odnosno duhovna srž tih istih želja.




Do subote 29.10.2016. na nebu imamo usku konjunkciju, odnosno "sudar", Sunca i Merkura. Ovo nije rijedak fenomen, dešava se 3 do 4 puta godišnje u direktnom kretanju Merkura i još toliko u retrogradnom kretanju Merkura. Energije Merkura (komunikacija i racionalni intelekt) se pročišćavaju u kontaktu sa sjajnim Suncem.

Sunce je trenutno u sideralnom znaku Vage i najveća lekcija ega je prihvatiti poniznost i suradnju. Kroz te teme se komunikacija i racionalnost suočavaju sa potrebom povratka na izvorne vrijednosti.

A nakon 29.10. slijedi mlad Mjesec i uska konjunkcija Venere i Saturna.



Nema komentara:

Objavi komentar